Triggerpointmassage

Bij deze triggerpoint behandeling wordt een ontspanningsmassage gegeven waarbij er naar triggerpoints wordt gezocht en direct worden aangepakt.

Triggerpoints of ook wel spierknopen genoemd, zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een Triggerpoint is een lokale verkramping in een spiervezel. Het is een gevoelig plekje in een strakke streng spierweefsel dat pijn doet als je erop drukt. Triggerpoints verkorten de spiervezels. Dit kan pijn en stijfheid veroorzaken. De spier kan niet goed op lengte komen. Een triggerpoint of spierknoop kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken.

 

Symptomen

Triggerpoints veroorzaken ook nog andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.

Gelukkig komen de symptomen die door triggerpoints worden veroorzaakt voor in voorspelbare patronen. Daardoor zijn triggerpoints gemakkelijk te vinden en uit te schakelen.

 

Kenmerken van triggerpoints

 

Uitstraling

Een triggerpoint kan een afgeleide pijn geven naar een andere plek in het lichaam.

 

Actieve triggerpoints

Een triggerpoint die pijn doet als je er druk op geeft en een uitstraling geeft naar een ander gebied. Herkenbare pijn.

 

Latente triggerpoints

Een triggerpoint die pijn doet als je er op drukt. Hoeft geen uitstraling te geven.

 

Primaire triggerpoints

Hiermee is het destijds begonnen. Dit kan ver terug gaan. Kan inmiddels latent geworden zijn. Behandeling van een primair triggerpoint kan een aanzienlijke verbetering geven van de klacht.

 

Secundaire triggerpoint

Triggerpoint in synergist of antagonist.

 

Satelliet triggerpoints

Triggerpoint in het uitstralingsgebied van het primaire triggerpoint.

 

De fysiologie van een triggerpoint

Het deel van een spiervezel dat de feitelijke contractie verzorgt is een microscopisch kleine eenheid die sarcomeer wordt genoemd. Een sarcomeer trekt zich samen als zijn twee delen bij elkaar komen en zich als vingers in elkaar vouwen. In je spieren moeten miljoenen sarcomeren zich samentrekken om ook maar de geringste beweging te veroorzaken. Een triggerpoint bestaat als te sterk gestimuleerde sarcomeren chemisch niet langer in staat zijn hun samengetrokken toestand te verlaten.

De afbeelding is een getekende weergave van meerdere spiervezels binnen in een triggerpoint. Hij is gebaseerd op een fotografische opname via een elektronenmicroscoop.

 

Wat is een sarcomeer?

Het sarcomeer of de contractiele eenheid is de kleinste zich herhalende structuur die wordt gebruikt voor het samentrekken van dwarsgestreepte spieren.

 

Letter A is een spiervezel in een normale ruststand, uitgerekt noch samengetrokken. De afstand tussen de korte dwarsverbindingen (Z-lijnen) binnen de vezel definieert de lengte van de individuele sarcomeren. De sarcomeren lopen in de lengte van de vezel, loodrecht op de Z-lijnen.

Letter B is een knoop in een spiervezel die bestaat uit een aantal sarcomeren in de toestand van continue maximum contractie. Dit kenmerkt een triggerpoint. De opgebolde verschijning van de spierknoop laat zien hoe dat segment van de spiervezel is samengetrokken en korter en dikker is geworden. De Z-lijnen zijn heel dicht bij elkaar getrokken.

Letter C is het deel van de spiervezel dat zich uitstrekt van de spierknoop tot aan de aanhechting van de spier (in dit geval aan het borstbeen). Let op de grotere afstand tussen de Z-lijnen, wat aangeeft hoe de spiervezel wordt uitgestrekt door de spanning binnen in de spierknoop. Deze overstrekte segmenten veroorzaken het strakke en verkorte gevoel in een spier.

 

Normaal gesproken werken de sarcomeren als kleine pompjes. Ze trekken zich samen en ontspannen om het bloed, dat in hun voedingsbehoeften voorziet, door de haarvaten te laten circuleren. Als de sarcomeren in een triggerpoint hun contractie vasthouden, stopt in feite de bloedcirculatie in het betreffende gebied. Het gebrek aan zuurstof en de ophoping van afvalstoffen irriteren het triggerpoint. Het triggerpoint reageert op deze noodtoestand met het versturen van pijnsignalen.

De massage van het triggerpoint spoelt het weefsel schoon en helpt de vastgelopen sarcomeren in het triggerpoint weer los te komen.